Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Υπεύθυνος Κηδεμόνας

Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας - Υπεύθυνος Κηδεμόνας

Ο υπεύθυνος κηδεμόνας συνοδεύει το ζώο του με λουρί και μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματά του. Του αφιερώνει χρόνο και το θεωρεί μέλος της οικογένειάς του.
Καταλαβαίνει πως το ζώο θα είναι δέσμευση για πολλά χρόνια και μαθαίνει στα παιδιά του να το σέβονται και να το αγαπάνε. Τέλος, φροντίζει το κατοικίδιό του όταν γεράσει και αντιμετωπίζει, όπως και οι άνθρωποι, προβλήματα υγείας.

  • Μην εγκαταλείπετε ένα ζώο.
  • Μην προσφέρετε κατοικίδια ως δώρο χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον μελλοντικό κηδεμόνα τους.
  • Μην κακομεταχειρίζεστε ένα κατοικίδιο ζώο.
  • Μην εγκαταλείπετε νεογέννητα ζώα στο δρόμο.
  • Μην αφήνετε το κατοικίδιό σας να περιφέρεται μόνο του.

Εάν είστε αποφασισμένοι να πάρετε ένα κατοικίδιο ζώο προτιμήστε ένα αδέσποτο από κάποιο φιλοζωικό σύλλογο. Ο καλύτερος δε τρόπος για να διοχετεύσετε τα φιλοζωικά σας αισθήματα είναι φροντίζοντας αδέσποτα ζώα μόνοι ή σε συνεργασία με κάποιο φιλοζωικό σύλλογο.

Η Ελληνική Νομοθεσία για όλα τα ζώα.

Οι Ν.4039/2012 και Ν.1197/1981 θεσπίζουν ποινές και υψηλά πρόστιμα σε περιπτώσεις παράβασης των σχετικών διατάξεών τους για όλα τα ζώα, όχι μόνο για τα ζώα συντροφιάς. Πιο συγκεκριμένα, για την κακοποίηση και τη βάναυση μεταχείριση των ζώων, η τιμωρία που προβλέπεται είναι ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή έως 15.000 ευρώ, σε συνδυασμό με διοικητικό πρόστιμο εξίσου αυστηρό. Διοικητικά πρόστιμα επιβάλλονται και για πληθώρα άλλων παραβάσεων όπως: παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας του ζώου ή της κτηνιατρικής του εξέτασης, μη κατοχής βιβλιαρίου υγείας του ζώου, παράλειψη δήλωσης απώλειας του ζώου, παράλειψη της τήρησης υγειονομικών και αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας και πλήθος άλλων.

Τα διοικητικά πρόστιμα γίνονται πιο αυστηρά και διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής.

Ο κάτοχος του ζώου συντροφιάς ευθύνεται και για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, που προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 Α.Κ.