Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τι κάνουμε αν χαθεί το κατοικίδιο μας

Φιλοζωικός Καλαμάτας - Τι κάνουμε αν χαθεί το κατοικίδιο μας

Αν ο σκύλος ή η γάτα σας εξαφανιστεί μην απελπίζεστε αλλά κινητοποιηθείτε αμέσως καθώς τα ζώα που δεν έχουν μάθει να ζουν στον δρόμο κινδυνεύουν από τα οχήματα, τους ανθρώπους, τ΄αδέσποτα και κυρίως από τις φόλες. Αν και συνήθως τα κατοικίδια μετά από μια σύντομη βόλτα και περιήγηση στην ευρύτερη περιοχή συνήθως επιστρέφουν σπίτι τους ή εντοπίζονται σώα και αβλαβή από τους ιδιοκτήτες τους οι κίνδυνοι εκεί έξω είναι εξαιρετικά μεγάλοι γι’ αυτό αμέσως θα πρέπει να κάνετε τα εξής:

α) Αν το ζώο φέρει τσιπάκι πάμε άμεσα στον κτηνίατρο για να κάνουμε δήλωση απώλειας και δηλώνουμε την απώλεια και στην Αστυνομία.

β) Βάζουμε αφίσες με μια καθαρή και όχι σκοτεινή φωτογραφία του παντού στην ευρύτερη περιοχή όπου χάθηκε το ζώο αμέσως μόλις διαπιστώσουμε την απώλεια. Τις αφίσες τις βάζουμε κυρίως σε καταστήματα πώλησης ειδών για κατοικίδια, σε κτηνιατρεία της περιοχής, φούρνους, σούπερα μάρκετ και οπωσδήποτε τις κολλάμε σε κάδους απορριμμάτων… Στις αφίσες αναφέρουμε τα βασικά και όχι ιστορίες για αγρίους δηλαδή το όνομα του ζώου, το φύλο του, που χάθηκε, πότε χάθηκε, τηλέφωνα επικοινωνίας, αν είναι στειρωμένο, αν έχει κάποιο εξωτερικό χαρακτηριστικό ή πάθηση, τι χρώμα λουράκι φορούσε και τον αριθμό μικροτσίπ.

γ) Αναζητούμε το ζώο μας περπατώντας όχι μέσα από το αυτοκίνητο καθώς η ταχύτητα θα μας κάνει να το προσπεράσουμε και να μην ακούσουμε το κλάμα του αν έχει τραυματιστεί ή έχει εγκλωβιστεί κάπου.

δ) Ενημερώστε τους γνωστούς και τους γείτονες σας, ώστε να ψάχνουν και εκείνοι και να γνωστοποιήσουν την απώλεια του ζώου ιδίως αν μένουν στην ίδια περιοχή με εσάς.

ε) Δημοσιεύστε ανακοινώσεις και στο διαδίκτυο (facebook, σχετικές ιστοσελίδες).

ζ) Το κινητό, που έχετε δώσει για να επικοινωνούν μαζί σας να το έχετε πάντα ενεργοποιημένο.

Μην δημοσιοποιείτε στο διαδίκτυο τον πλήρη αριθμό του μικροτσίπ, που φέρει το ζώο το οποίο χάσατε. Μόνο στον κτηνίατρο σας και στην Αστυνομία δώστε ολόκληρο το νούμερο.

Πηγή